Kişisel Verileri Koruma Günü

Kişisel Verileri Koruma Günü

7 Nisan Kişisel Verileri Koruma Günü

 

Bilindiği üzere, dünyada ve Ülkemizde teknoloji ve bunun bir uzantısı olarak internet yaygın şekilde kullanılmakta, bu kullanım birçok faydası yanında birtakım riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu risklerin başında, kişisel verilerin farkında olmaksızın paylaşımı neticesinde çocukların karşılaşabileceği mağduriyetler gelmektedir. Taciz, siber zorbalık, uygunsuz materyallere erişim ve doğrudan pazarlamanın muhtemel olumsuz etkileri bunların başlıcalarıdır.

 

Özellikle çocuklar arasında yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlığı, çocuğun algı düzeyi ve yaşı itibariyle kişisel verilerini paylaşmasının sonuçlarını öngörememesi, risklerin farkında olmaması, yasal haklarını ve bu hakların nasıl kullanılacağını bilmemesi ve aile gözetiminin dijital alanlarda zayıf olması gibi hususlar çocukları, çevrimiçi ortamdaki söz konusu risklere karşı savunmasız kılmaktadır.

Çocuklar eğitim, sosyalleşme, eğlence, iletişim kurma gibi birçok gereksinimi için internet ve sosyal medyayı yoğun olarak kullanmakta olduğundan özellikle çocukların kişisel verilerinin korunmasına önem vermek ve onları muhtemel risklerden korumak adına faydalı olacaktır. Salgın hastalıkla mücadele edilmekte olan günümüzde, bir yandan sosyal mesafe ve izolasyon ile uzaktan eğitim gibi tedbirler uygulanırken, bir yandan da çocukların çevrimiçi ortamlarda geçirdiği sürelerde ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Bu nedenle çocukların kişisel verilerinin korunması noktasında ebeveynlere her zamankinden daha fazla görev ve sorumluluk düşmektedir.

Bu kapsamda, öncelikle ailelerin çocukların kişisel verilerinin korunması konusunda kendi bilgi ve farkındalıklarını artırması, devamında çocuklarını bu konuda yönlendirmeleri ve kişisel veri mahremiyeti konusunu gündelik sohbetlerinin bir parçası haline getirmeleri, yine çocuklara yönelik ürün ve hizmet geliştirenler tarafından 6698 sayılı Kanuna uyum konusunda maksimum özenin gösterilmesi her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir.

16.04.2024 76

16-04-2024

ÇOCUKLARINIZI BILGILENDIRIN!

 Dijital yaşamın bir gereği olarak çocuklarınızı kişisel veri, çevrimiçi mahremiyet, istenmeyen (spam) ve önemsiz (junk) elektronik postalar gibi konular hakkında bilgilendirin ve bunun gündelik sohbetinizin bir parçası olmasını sağlayın.

 ÇOCUKLARINIZI ÇEVRIMIÇI ORTAMLARDA YALNIZ BIRAKMAYIN!

Çocuklarınızın çevrimiçi aktivitelerine dâhil olmak için vakit ayırın ve onları çevrimiçi güvenlik hakkında bilgilendirin.

ÇEVRIMIÇI ORTAMLAR BAZEN DAHA TEHLIKELIDIR!

Çevrimiçi ortamlarda yer alan tehlikelerin gerçek dünyadaki tehlikelerden farklı olmadığının bilincinde olun. Öyle ki çevrimiçi ortamlar bazen daha ciddi tehlikeler arz edebilir.

ÇOCUKLARINIZA, KIŞISEL VERILERINI KONTROLLÜ ŞEKILDE PAYLAŞMALARI GEREKTIĞINI ANLATIN.

 Çocuklarınıza, kişisel verilerinin istemediği kişiler tarafından kullanılmasını istemiyorlarsa çevrimiçi ortamlarda verilerini paylaşmamaları gerektiğini açıklayın (Örneğin tam isim, adres, cep telefonu numarası, e mail adresi, okul adı, fotoğraf, video vb.).

ÇOCUKLARINIZA ÇEVRIMIÇI ORTAMLAR ILE GÜNDELIK HAYATTAKI TEHLIKELER ARASINDA BIR FARK OLMADIĞINI HATIRLATIN.

 Çocuklarınıza, çevrimiçi ortamlardaki kişilerin gerçek kimlikleri hakkında yalan söylüyor olabileceklerini açıklayın ve çocuklarınızın, yeni birisi ile tanışmaya/ buluşmaya karar vermeden önce her zaman sizden izin almak zorunda olduklarını bilmelerini sağlayın.

ÇOCUKLARIN SOSYAL MEDYA GIZLILIK AYARLARINI KONTROL EDIN!

Çocuklarınız sosyal medya kullanıyorlarsa, uygun gizlilik ayarlarını kullandıklarından emin olun.

ÇOCUKLARINIZIN KULLANDIĞI CIHAZLARA DIKKAT EDIN!

Çocuklarınızın kişisel verilerine internet bağlantılı oyuncaklar, oyun konsolları, akıllı televizyonlar, saatler vb. üzerinden de erişilebileceğini, ayrıca ortak cihaz kullanımında tehlikenin yetişkinlere de yöneldiğini unutmayın.

DIJITAL MAHREMIYETINIZI KORUYUCU SISTEMLER KULLANIN!

 

Çocuklarınızın sahip olduğu veya kullandığı bilgisayar, cep telefonu veya oyun konsolları için internet filtreleme ve izleme yazılımı kullanabileceğinizi unutmayın.